כשהוכרזה אתונה בשנת 1832 כבירת יוון ופיראוס העיר השכנה שהיתה מרכז חיי המסחר הפורחים הפכה לצלה של העיר הגדולה, כבר אז נזרעו זרעי האיבה…
פיראוס היתה מעוז המעמד הנמוך, תושביה היו עניים, פליטים רבים גרו בשכונות השוליים שלה ואתונה היתה הנסיכה החדשה, מלכת הארץ והיופי, תושביה היו אמידים יותר, ברחובותיה גרו אנשי ממשל ודיפלומטים ובליבה היו אוצרות התרבות המרכזיים של יוון.
מדובר כאן בהבדלים כלכליים, תרבותיים ומעמדיים שאיחודן של שתי הערים יחד טשטש אט אט את הפערים ביניהם, אך לא מחק את האיבה ישנה נושנה.
בשנת 1908 הוקמה בלב אתונה קבוצת הכדורגל פנאיתיקוס שייצגה בעיקר את אנשי הצוורון הלבן ובשנת 1925 הוקמה בפיראוס קבוצת אולימפיאקוס שייצגה את אנשי המעמד הנמוך, מעמד הפועלים והצווארון הכחול.
כל אחת משתי הערים שאוחדו יחדיו טיפחה את עולמה הפנימי, אתונה כמרכז התרבות והפוליטיקה ופיראוס מרכז הסחר המסחר המתפתח.
קבוצת אולימפיאקוס שזכתה לעדנה וניצחונות בשנותיה הראשונות סחפה קהל אוהדים גדול ומשולהב שרובו היה מהמעמדות הנמוכים מכל רחבי יוון הפכה להיות סמל העממיות ופנתנאיקוס היתה לנציגת המעמד הגבוה והבורגנות היוונית.
הדרבי בין שתי הקבוצות מוגדר בהרבה צורות – "אם כל הקרבות", "מלחמת אחים", "הדרבי של אתונה" וגם "דרבי היריבות הנצחיות".
היום אוהדי שתי הקבוצות באים מכל שכבות האוכלוסיה ביוון ותמיד יהיה באוויר המתח ההסטורי, התרבותי והמעמדי שמתפוצץ תרתי משמע בתשעים דקות של משחק רווי מתח ויצרים.
נכון להיום לכל קבוצה יש את האצטדיון שלה. לפנתנאיקוס האצטדיון האולימפי של אתונה שנבנה לאולימפיאדת 2004 ולאולימפיאקוס אצטדיון קאראיסקאקיס על שם גיבור מלחמת העצמאות היוונית, גאורגיוס קאראיסקאקיס,
תוצאות הדרבי הגדול במשך ההיסטוריה – 80 נצחונות לאולימפיאקוס 49 ניצחונות לפנתנאיקוס ו 67 תיקו.
לשתי הקבוצות יש אוהדים רבים במדינת ישראל, אך יותר מכל מוכר לציבור המאבק הגדול דווקא בין אולימפיאקוס למכבי תל אביב
בטיול אדריכלים באתונה אנחנו מבקרים באיצטדיון פאנאתנייקוס העתיק שהוא אצטדיון השיש.
בטיול הקולינרי באתונה נפגוש את אחד מאוהדי קבוצת אולימפיאקוס שמנהל היום בית קפה קטן בשכונת אקסרכיה
בטיול הטברנות נעצור באצטדיון של קבוצת פנתנאיקוס בדרכינו משדה התעופה.