אתונה – טיול בקתדרלת מטרופוליאוס – הבשורה

יוון היא מדינה מאמינה! וטיול באתונה, נוגע תמיד בעולם הדתי של החברה היוונית, שהכנסיות מהוות בה את מרכז הפולחן, משמשות כמקום אסיפה לקהילה ומאפשרות קיום הליטורגיה כמנהג הכנסיה האורטודוקסית.

ביקור בקתדרלת ה'מטרופוליטן של הבשורה" הוא אתר חובה במהלך הטיול באתונה, היא מהווה ציון דרך בעיר. הקתדרלה היא מקום מושבו של הארכיבישוף של אתונה ויוון והאתר שבו מתקיימים הטקסים הדתיים והפוליטיים החשובים של המדינה, החל מחתונות של אישים בולטים בחברה היוונית וכלה בלוויות של אחמי"ם.

בנצרות האורתודוקסית נותנים דגש רב יותר לפן המיסטי והטקסי של הפולחן, והמושג 'אורטודוקסי' פירושו 'ישר האמונה'.

אורתוס = ישר דרך, או הדרך הנכונה.

דוכסה = שבח, הלל.

אמנם ישוע לא דיבר יוונית, אך תלמידיו פעלו במרחב בו השפה היוונית שלטה ולכן חלק ניכר מהמושגים בעולם הנוצרי נאמרים ביוונית והקהילה הנוצרית אורטודוקסית קרובה יותר למסורות הנוצריות המקוריות.

בניית הכנסיה החלה בערב חג המולד שנת 1842 כשמלך אותון והמלכה עמליה הניחו את אבן הפינה ובשנת 1862 היא נחנכה והוקדשה לבשורה.

עשרים שנה עמלו על הקמתה, תוך שימוש באבנים ושיש שהובאו מ 72 כנסיות ברחבי יוון. רוחב החזית 40 מטר אורכה 65 מטר וגובהה 20 מטר.

סיור בכנסיה:

רחבת הכנסיה בחזית המערבית, נועדה להכיל קהל באירועים מרכזיים ושני האריות לפתח הכנסיה הן סמל המקובל במסורת הנוצרית שבו אריות הן ערבות לביטחון.

בחזית, המבואה המוגבהת (נרתקס) מודגשת על ידי ארקדה של שלש קשתות הנתמכות בעמודים קורינטיים ושני מגדלי צד תאומים שנראים בהם השפעות של אדריכלות הכנסיה המערבית.

במובן הסימבולי הקשתות מסמלות את שער הנצחון .

ניכנס לאולם המרכזי. חלל הכנסיה חשוך במידת מה ושומר על מידה של מסתוריות. הציורים הם של דמיטריס זזוס שנתן ביטוי לסגנון היווני ביזנטי בתמשיחי קיר ותקרה מיוחדים. וסגנון הבניה הפנימי הוא שילוב של ניאו קלאסיקה ויווני ביזנטי.

האפסיס, מקום המצלב ובית המקהלה סגורים לקהל הרחב

בקצה הספינה הראשית, מצד ימין ומצד שמאל מוצבים שני ארונות קבורה. בארון הימני נמצאים שאריות גופתו של גריגוריוס הפטריארך של קונסטנטינופול שנתלה בשנת 1821 על ידי הסולטאן מחמוד השני. גופתו של הפריארך הושלכה למימי הבוספורוס ומלחים יווניים הביאוהו לאתונה.

בצד השמאלי נמצא ארון עשוי כסף ובו גופתה של האחות הקדושה פילותיי  St.Philothei שנפטרה ב 1589 בתקופה העותמאנית תוך דבקות באורטודוקסיה היוונית כקדושה מעונה.

הכנסיה מעוטרת בעבודות של אמנים ידועי שם מהמאה ה 19. הציירים אלכסנדר סיץ, וספירידון יאלינס. והפסלים קונסטנטינוס פאנליס היווני טורקי וגיורגיו פיטאליס בן האיים הקיקלאדיים.

מתי אפשר לבקר: כל השבוע החל מ 09:00 – 20:00

במהלך הטיול באתונה עם הדרכה בעברית נבקר בכנסיה.

בסופי השבוע של טיולי הטברנות נשתתף המיסה קצרה בכנסיה.

כנסו לאתר הדרכה בעברית באתונה

נעים להכיר

היי!

שמי אמנון ואני טייל, מורה דרך ומחבר ספרי טיולים.
מעל חמש עשרה שנים אני חי בין ישראל ליוון ומתמחה בסצנה התרבותית, המוזיקלית והקולינרית באתונה, העיר שהפכה להיות ביתי השני.
מלבד ההתמחות שלי באתונה ובתרבות היוונית, אני מדריך טיולי נושא ייחודיים בארץ, מגיש פינות רדיו בגלי צה"ל ורדיו צפון וכותב טורים וכתבות במיטב המגזינים בנושא מסעות וטיולים.
אני מזמין אתכם לגלות את הקסם של אתונה דרך העיניים שלי…
כתבות שלי ניתן למצוא בעיתון הארץ, אתר וואלה, ynet ומסע אחר.

"ללכת איתו באש ובמים, אבל עדיף בבשר וביין…"
רפי אהרונוביץ 'גלובס'

אולי יעניין אותך גם

נגיעות קולינריות בשכונת פטרלונה

כאילו יד נעלמה הניחה בצפיפות לא ברורה את העולם הקולינארי היווני ברחוב אחד ובסמטא סמוכה בשכונת פטרלונה, למרגלות גבעת פיליפפוס, […]

קרב המעמדות היווני – פנאתנאיקוס ואולימפיאקוס – מלחמה בלי שלום  

כשהוכרזה אתונה בשנת 1832 כבירת יוון ופיראוס העיר השכנה שהיתה מרכז חיי המסחר הפורחים הפכה לצלה של העיר הגדולה, כבר […]

טיולים באתונה – באיזה אתרים מומלץ לגלוש ולקבל מידע על העיר ועל הפעילויות בה

תכנון טיול באתונה מחייב כניסה למספר אתרים שיאפשרו לכם לקבל מידע עדכני על העיר והסצנה התרבותית, קולינרית ומוזיקלית שלה. החכמה […]

שליחת הודעה
מעוניינים להזמין סיור באתונה? שלחו הודעה ואשמח לעזור
דילוג לתוכן