קרובה אך רחוקה, נטולת יחסי ציבור, שמורה לאמנים, שחקנים, אנשי רוח, היפסטרים ואנשי מעמד הביניים הצעיר של אתונה. פאנגראטי היא שכונה של אלה שאינם מחפשים את הילת העושר והפנסיות של קולונאקי שעבר זמנה.
שכונת פאנגראטי עמוסה בבתי קפה, בארים, חנויות בוטיק, טברנות עם מסורת בת שנים, מסעדות הודיות ופאבים איריים, משרדים מודרניים וגם ריאות ירוקות שאוכלוסיה צעירה ואנרגטית ולאו דווקא סטודנטיאלית קבעה כאן את ביתה.
לשכונת פאנגראטי לא באים תיירים וטוב שכך, אחרת היא תאבד את קסמה. אין כאן אפילו תחנת מטרו שכונתית, גם המלונות נמצאים רק בפאתיה והשאר זו אוכלוסיה איכותית, תרבותית שמנהלת מאבק מתמיד בין עברה ההסטורי והמסורתי אל מול הקדמה שבאה בשעריה עם התושבים בני מעמד הביניים הגבוה.
שכונת פאגראטי נולדה באמצע המאה ה – 19 ונושאת את שם מקדשו של הרקולס. השכונה מתחילה לצמוח בסביבתו של בית הקברות הראשון של אתונה (1869) ולאט לאט מגיעה למימדיה הנוכחיים.
בפאגראטי גרו וגרים כמעט כל שמנא וסלטא התרבותית והאינטלקטואלית של אתונה – שחקנים, סופרים, חתני פרס נובל, פוליטיקאים, אנשי קולנוע, נשיא לשעבר, מוזיקאים כמו מאנוס חאג'ידאקיס ועוד… את כל אלה מרגישים היטב במהלך שיטוט בשכונה שבעשרים השנים האחרונות מתרחש בה תהליך של ג'נטרפיקציה יחד עם עליית מחירי הבתים וירידת מחירי השכירות עקב המצב הכלכלי.
לפאנגראטי אין סגנון בניה אחיד, היא איננה דומה ל'פלקה' בבתיה הניאו-קלאסיים, בפאגראטי יש אקלקטיות אדריכלית במינעד שבין אחוזות מלכותיות ועד דירות בוטיק עם אלמנטים עיצוביים ייחודיים ומקוריים.
את הטיול בפאגראטי אני ממליץ להתחיל בחציית גני ZAPION הלאומיים ובחזית אחוזת Zapeas שמומלץ להכנס פנימה לביקור (ללא תשלום) להכנס לשביל שליד בית הקפה היורד לעבר אצטדיון השיש.
המעוניינים יכולים להכנס לביקור באצטדיון השיש המדהים (בתשלום) אבל ניתן לראותו גם אם תקיפו את האצטדיון משמאל במעלה רחוב Agras לפנות ימינה ברחוב Archimidous וממש בפגישתכם עם החורשה תוכלו לטפס לגבעת Ardeti בשביל העולה ימינה אל אחת מנקודות התצפית היפות לעבר העיר – ראו כאן – תוכלו לראות את האצטדיון, האקרופוליס, מקדש זיאוס ושכונות העיר. זהו מקדשה של אלת המזל.
לאחר מכן אתם מוזמנים לסייר באתרי העיר עליהם אכתוב בשורות הבאות:
כיכר Proskopon – המטייל בכיכר שבין רחוב Aminta לרחוב Proskopon בין עצי החורשה וובצל הבניינים המקיפים, ירגיש לא פחות מפונפן מלטייל בערי אירופה הקלאסיות. בתי קפה מהשורה הראשונה, מסעדות וברים איכותיים וסצנת קוקטלים לא רעה.
להבדיל מכיכר Proskopon השומרת על חזות אירופאית הסצנה בכיכר 'וורנבה' היא יותר בוהמית בעיקר ברחובות היוצאים ממנה שם ניתן למצוא כמה מסעדות וברים יוצאי דופן כמו למשל:
קפה Superfly – זהו קפה בסגנון רטרו עם כל התפאורה הכי עדכנית של "הימים ההם" (שנות ה80) כולל תיבת מוזיקה, תקליטי וויניל, פטיפונים, מושבים רטרו, מוזיקה ואווירה ייחודית…
Mouries
כמי שהוקם ב 1972 הטברנה 'מוריס' נותנת את הסחורה בגדול. המקום מיועד לאכילת מזטים באווירה פשוטה ורגועה… האוכל פשוט ועממי מומלץ לשבת עם חברים למזט עם כוס אוזו.
מיקום: פינת וורנבה עם , Platia Varnava & Krisila
חתולים שחורים O Mavros Gatos
המקום הכי נכון לארוחה יוונית מסורתית פשוטה וטובה במחיר הגון ועממי. ממליץ לבדוק מה מנת היום. למסעדה יש הרבה מה להציע מהמטבח היווני ואתם תתמסרו למלצר ולסירים… אל תוותרו על קנקן קטן של יין שילווה את הארוחה. מחירים זולים ואוכל אמיתי…
מיקום:Polemonos 4
לשבת בין כוכבים – . Spondi שני כוכבי מישלן
אלגנטיות, עידון ואותנטיות, כך מגדירה את עצמהואת תפיסתה הפילוסופית מסעדות המישלן הטובה בעיר ומהטובות ביוון. מקום מומלץ לארוחה רומנטית כשהשף אנגלוס יגלגל לפתחכם אחת לכמה דקות מנה מהמטבח היצירתי שלו המקבל השפעה בעיקר (איך לא) מאגן הים התיכון מספרד לאורך חופי אירופה, צרפת, איטליה ועוד…
למסעדת 'ספונדי' מרתף יינות מהמשובחים בעיר.
מיקום: פירונוס 36 פגראטי
המלצות ישירות מאמנון גופר ניתן לקבל בדף הפייסבוק – אתונה טיולים ומידע עם אמנון גופר https://www.facebook.com/groups/371467000472189/
טיול קולינרי באתונה עם אמנון גופר – ניתן להזמין באתר –
טיול טברנות בין החודשים נובמבר לאפריל – ראו באתר
טיול מודרך בעברית באתונה – ראו באתר www.greektrip.co.il