טיול קולינרי – מסע אל הטברנות השכונתיות (1) – שכונת Metaxourghiou

חמש שכונות אתונאיות היו לי לבית בשנים האחרונות, בהן למדתי להכיר את החברה היוונית לגווניה, הרחק מהסצנה התיירותית של פלאקה ופסירי, אבל קרוב אל שווקי הרחוב הנודדים, הכנסיות הקטנות שנשים לבושות שחור נבלעות אל תוכן, חנויות המכולת הקטנות, האוזריות אפופות העשן שזקני השכונה מעבירים בהן את זמנם על כוס פרפה, אוזו או צלחת מזה…

אני מזמין אתכם לסדרה של חמישה בלוגים קולינריים חדשים.
נצא למסע חובק שכונות שבלבן טברנות וותיקות בשנים, שרגלי תייר עדיין לא דורכת בהן ואולי זו הסיבה שהמסורתיות הקולינרית היוונית נשמרת כאן מבלי לעשות קיצורי דרך. (עד רבע שעה נסיעה ברכבת מהמרכז)

שכונת ‘מטקסורגיו’ – Metaxourghiou

שכונת ‘מטקסורגיו’ היא אחת השכונות הרב גוניות שאני מכיר באתונה. תרגום שם השכונה מיוונית הוא “טחנת משי”, ותושביה הם ערב רב של מעמדות, דתות, מהגרים, אנשי רוח וקשי יום. כולם סובבים את הכיכר המרכזית (כיכר Karaiskaki) המתהדרת בשני מלונות טובים ועוד כמה עשרות בתי מלון קטנים ומסעדות.
במהלך הצמיחה הדרמטית של אתונה בסוף המאה ה -19, היתה Metaxourgeio שכונת מעמד פועלים משגשגת, בעלי מלאכה רבים, סוחרים ובעלי עסקים קטנים אך בשנות השבעים של המאה ה-20 החלה נטישה של השכונה והיא הופכת מרכז משרדי נסיעות מאורגנות למהגרים שהחלו לזרום אליה, וביתם של שוהים בלתי חוקיים נרקומנים ובתי בושת…
בשנים האחרונות השכונה משנה פניה, אך עדיין זו שכונת מהגרים קלאסית. בצידה האחד מזרח אירופאים, מצידה האחר ערבים וצפון אפריקאים, בצפונה רחובות קטנים הנקראים צ’יינה טאון הקטנה, אך לאתונאים הוותיקים זו שכונה הזכורה לטוב, ובשנים האחרונות ‘מטחורגיו’ מתחילה לקבל דם חדש של צעירים, אנשי רוח ומעמד בינוני גבוה שהופכים את השכונה על פניה.
האפשרויות התרבותיות והקולינריות בשכונה הן אין סופיות בעיקר בגלל המהגרים הרבים ואף ובקרוב אתן המלצה לטיול קולינרי בשכונה, אך הפעם נתמקד במסעדה שהיתה סמוכה לביתי ובעיני היא שווה את הנסיעה אליה מהמרכז וחזרה.

שם הטברנה: “פינה טעימה” – Gefstikí Goniá

ליד כנסית ‘פאולוס הקדוש’ התופסת את הכיכר הרחבה, בפינת הרחוב נמצאת מסעדת Gefstikí Goniá ובתרגום לעברית – פינה טעימה.
טברנה Gefstikí Goniá היא טברנה שכונתית וותיקה שהסועדים בה הם אנשי השכונה בלבד ולעיתים תייר אחד או שניים שנשלחו מאחד המלונות על ידי פקיד קבלה יודע דבר…. המלצרים המיומנים יקבלו את פניכם ואתם תבחרו את מקום הישיבה.
הכניסה למסעדה אומרת בדיוק את מה שבשבילו באתם – “אצלנו הבשר הוא המילה הראשונה והאחרונה”.
בדלפק הכניסה מוצגים כל סוגי הבשרים על האש – גירוס כבש, סובלאקי, קוקוראצ’ (קיבה ממולאת) עוף , סטק בקר ענק מימדים, צלעות, נקניקיות ועוד…
במטבח עמלים על התוספות היווניות הקלאסיות – צזיקי, סלט יווני, חורטה, סגנאקי, תפוחי אדמה ועוד (אין תבשילים)….
המנות גדולות ונדיבות, הבשר טרי וטעים והמחירים – הכי עממיים שיש.

מקום: רחוב Psaron 45 – תחנה אחת מאומוניה ואפשר גם לצעוד ברגל מכיכר Karaiskaki

בטיול המודרך בעברית באתונה אני ממליץ על טברנות ייחודיות למטיילים בעיר.

בסופי השבוע התרבותיים, מוזיקלים וקולינרים  (טיולי הטברנות) אנחנו יוצאים לבלות ערב אחד בטברנה ייחודית בשכונת Metaxourghiou

על המדריך אמנון גופר

אמנון גופר, טייל, מורה דרך מוסמך, מומחה לטיולי תרבות, מוסיקה וקולינריה באתונה.

מחבר ספרי טיולים, מגיש תוכניות רדיו, כותב טורים וכתבות שפורסמו במיטב עיתוני וירחוני המסע ותרבות הטיול בארץ.

מתמחה בעשר השנים האחרונות בסצנה התרבותית, המוסיקאלית והקולינארית באתונה. מדריך ומלווה טיולי סוף שבוע חווייתיים בלב הבירה היוונית…

גופר, תושב כפר ורדים, בוגר החוג להיסטוריה באוניברסיטת ת”א, סיים 22 שנות שירות צבאי בדרגת סא”ל, ולאחר מכן יצא לשליחות בדרום אמריקה. לאחר שובו לישראל ניהל תחנת רדיו אזורית והחל להדריך בארץ וביוון בעקבות אהבתו לתרבות הטיול וסיפורי הפולקלור…

טיולים באתונה -
אמנון גופר

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן