טיפ, תשר, בקשיש – קצת היסטוריה ומה נהוג באתונה

מגיעים לארץ זרה ומיד עולה השאלה – כמה נהוג להשאיר תשר?

לעניין התשר יש היסטוריה רחוקה ששורשיה נעוצים עוד בתקופה הרומית, אך התופעה קיבלה תנופה במאה 18 / 19 בטרקליני בתי האמידים בבריטניה, שם היה נהוג להצמיד משרת / "עוזר אישי" (Butler) לכל אורח ועם סיום הביקור היה מקובל להשאיר סכום כסף עבור השירות האישי.

בשלב מסוים באזור אנדלוסיה שבספרד, החלו הסועדים במסעדות, להניח כסף בצלוחית קטנה במרכז השולחן, ולהוסיף ולגרוע ממנה מטבעות בהתאם לאיכות השירות… בצורה זו עודדו את המלצר לתת שירות טוב יותר.

במזרח התיכון רווח בעיקר עניין הבקשיש… שהוא סוג של תשלום לקבלת יחס מועדף כמעט בכל תחום (מלצרים, סבלים, עורכי דין ופקידי ממשלה) לבקשיש היתה תכלית אחת – להשיג את המיטב בדרך הקצרה והנוחה למשתמש…

מנהג התשר מקובל כמעט בכל העולם ומיגוון מקבלי התשר וכללי התשלום משתנים ממדינה למדינה. ישנם מקומות בעולם, בהם התשר הוא בעצם שכר העבודה או מקומות שהם תוספת לשכר…

בעקרון ניתן ונהוג לתת תשר כמעט לכל נותני השירותים – מלצרים, שליחי פיצה, ברמנים, רבנים ומוהלים, ספרים, פועלי ניקיון, נהגי מוניות ואפילו מלצרים באולם חתונות… התשר עשה לו כנפיים והפך לחלק בלתי נפרד מחייהם ושכרם של נותני השירותים הקטנים.

מה נהוג ביוון? ואיך ננהג ביוון?

בעבר היה נהוג להשאיר טיפים "נדיבים" (5 – 10%) אולם בגלל המצב הכלכלי הקשה היום משאירים היוונים כמיטב יכולתם ומסתפקים בכך…

משכורת בסיס ביוון אחרי מיסים וביטוחים היא היא 500 – 700 יורו ושכר המינימום 683 יורו… ולכן כל יורו הוא בעל משקל רב בשכר, גם נטל המיסים הוא גבוה רק המע"מ הוא 24% ולזאת יש להוסיף את המיסים והביטוחים…

איך לנהוג כתייר?

מכיוון שהתייר הוא שגריר של מדינתו, יהיה תמיד נכון להיות נדיב… כי אנחנו עם נדיב לב…

זכרו – טיפ הוא קצת מעבר לכסף… זהו סוג של תודה על מה שקיבלת…

ולכן ההמלצה שליהשאירו טיפ כמקובל בארץ ממנה באתם. (בישראל 12% – 15%)

דוגמאות – למנקה במלון – השאירו על השולחן בחדר 10 יורו, למוביל המזוודות – 1 יורו לכל מזוודה, לנהג המונית – עגלו את החשבון למעלה, גם למלצר הקבוע המשרת אתכם במלון במשך 3 ימים בארוחת הבוקר – השאירו בבוקר האחרון 5 יורו וקניתם את עולמכם…

ולסיום,

משפט אחד שנחרט בזכרוני מתוך הספר 'זורבה היווני' "הדרך היחידה להצלת נפשך, היא המאבק להצלת האחר" – ניקוס קאזאנצאקיס

לקבלת ייעוץ מקצועי, תכנון ובניית מסלול אישי באתונהכנסו כאן

טיולי טברנות יוצאים כל שנה בין אוקטובר לאפריל – לפרטים – כנסו כאן

 

 

נעים להכיר

היי!

שמי אמנון ואני טייל, מורה דרך ומחבר ספרי טיולים.
מעל חמש עשרה שנים אני חי בין ישראל ליוון ומתמחה בסצנה התרבותית, המוזיקלית והקולינרית באתונה, העיר שהפכה להיות ביתי השני.
מלבד ההתמחות שלי באתונה ובתרבות היוונית, אני מדריך טיולי נושא ייחודיים בארץ, מגיש פינות רדיו בגלי צה"ל ורדיו צפון וכותב טורים וכתבות במיטב המגזינים בנושא מסעות וטיולים.
אני מזמין אתכם לגלות את הקסם של אתונה דרך העיניים שלי…
כתבות שלי ניתן למצוא בעיתון הארץ, אתר וואלה, ynet ומסע אחר.

"ללכת איתו באש ובמים, אבל עדיף בבשר וביין…"
רפי אהרונוביץ 'גלובס'

אולי יעניין אותך גם

הטיילת הנשכחת של פיראוס – טיול וטעימות – חלק ראשון

לשתי שכונות בפיראוס יש רצועת חוף רציפה שאיננה מופרעת בתנועת מעבורות הענק אך מאפשרות למטייל להנות מפיראוס הרגועה, זו הנושקת […]

בית הקברות הראשון כיצירת מופת – טיול היסטורי בגן העדן של המתים

ביוונית המילים אנדרטה וקבר באים מהמילה – זיכרון ("mnimi") ובית הקברות הראשון באתונה הפך להיות יצירה אמנותית, אדריכלית, רוחנית המנציחה […]

קרב הענקים – חלומי נגד פטה

המטבח היווני מביא לעולם הקולינארי את הרעיון הנשגב מכל – פשטות מנצחת… אין תיחכום, אין קיצורי דרך ואין חיפוש אחרי […]

שליחת הודעה
מעוניינים להזמין סיור באתונה? שלחו הודעה ואשמח לעזור
דילוג לתוכן