מאכלי חג המולד באתונה הם חלק מרכזי ממסורות החג. ועבור היוונים המשפחה היא הגרעין המרכזי עליו מושתת חוזקו של הבית וחוזקה של החברה. משפחות ביוון קשורות זו לזו במשך דורות, זה הוא ערך תרבותי בל יינתק.
את ארוחת חג המולד עורכים בדרך כלל "אצל ההורים". כולם מתכנסים, מביאים מתנות לגדולים ולקטנים ומברכים "Kala Christougenna" (חג מולד שמח), עץ אשוח מואר יהיה בפינת הסלון, או בחדר המדרגות ושרשראות תאורה יקשטו את המרפסת.
את המתוקים המסורתיים מביאים האורחים לבית המארח וכמובן שגם בעלת הבית תאפה ותבשל את מיטב מאפיה…
במהלך החג בכל המאפיות שבפינות הרחוב יקשטו ממתקי החג את חלון הראווה וריחות התבלינים המסורתיים כמו ציפורן, קינמון, סירופ דבש, הדרים ואגוזים יהיו בחלל המאפיה ואפילו יגלשו לרחוב.
יש קשר בין המאפים המתוקים לבין ההסטוריה, המנהג והפולקלור היווני אותם נוכל לראות בהמשך…
קוראביידס Kourabiedes
עוגיות שקדים המקובלות ופופולריות ביוון וקפריסין ומקורן כנראה מאסיה הקטנה, אך נאפות גם בארצות מזרח אירופה כעוגיות חג.
העוגיות שצורתן עיגול או חצי סהר או כדור המכוסה בשכבה עבה של אבקת סוכר ועשויות מחמאה, קמח, סוכר, מלח ויש המוסיפים להם גם וניל או ברנדי מתקתק כמו 'מסטיקה'
הקוראביידס הוא מאפה המקובל בחג המולד, אך גם בחגים אחרים.
התמונה צולמה על ידי Radio4_gr/twitter
כריסטופסומו – לחם המשיח
מדובר במאפה שמזכיר גם לחם קודש מסורתי, שמרכיביו ותכולתו שונים בכל משפחה – אגוזים, גרידת הדרים, קינמון או פירות יבשים, ציפורן או אניס אך תמיד יהיה מקושט בצלב המזכיר את ישוע.
תמונת לחם המשיח מתוך אתר https://www.xrysessyntages.gr/
Melomakarono – עוגיית דבש
מדובר במאפה שמקורו ביוון העתיקה ובימי הביניים והוגש בעיקר בלוויות. מאז ועד היום עבר המאפה שינויים בחומרים ובאירוע בו עשו בו שימוש והפך להיות המאפה הכי פופולרי בחג המולד.
החומרים ממנה עשוי מאפה ה Melomakrono הם בראש ובראשונה דבש ( MELO = דבש ) קמח, שמן זית, הדרים, קינמון וקישוטי אגוזים.
וואסילופיתה Vasilópita
מדובר בעוגה מסורתית שמקובל להחביא בתוכה מטבע ולחלק לכל המשפחה, עניי העיר ואפילו חיות הבית ולמי שמצא את המטבע בפרוסה שלו המזל היה מובטח… מקור המנהג בקדוש וואסיליס שהיה נוהג להחזיר את חובות עניי העיר.
מלבד המאפים היוונים מרבים להעלות על שולחן החג פירות טריים ויבשים, דבש, ענפי זית, אגוזים ועוד סמלי שפע ומזל לבוא השנה החדשה.
במהלך הטיול הקולינרי באתונה בהדרכתי נכנס למאפיות המתמחות במאפי החג ונטעם גם בבתים פרטיים את רובם.
הטיול המודרך בעברית באתונה, יוצא כל יום בשעה 10:00 מכיכר סינטגמה – המדריך אמנון גופר מחבר הבלוג.
טיולי טברנות באתונה בהדרכתי יפגישו את המטיילים עם רוב המאכלים והמאפים המסורתיים ביוון.