בית הקברות הראשון כיצירת מופת – טיול היסטורי בגן העדן של המתים

בית הקברות הראשון של אתונה המודרנית

ביוונית המילים אנדרטה וקבר באים מהמילה – זיכרון  ("mnimi") ובית הקברות הראשון באתונה הפך להיות יצירה אמנותית, אדריכלית, רוחנית המנציחה את הזכרון ההסטורי דרך המצבות המיוחדות ודברי השירה וההגות הכתובים עליהן…

בית הקברות הראשון של אתונה הפך להיות מקום שבו אדריכלים, פסלים וסופרים נתנו דרור ליצירותיהם וטיול בשביליו הוא חוויה תרבותית יוצאת דופן בין דפי ההסטוריה של אתונה ויוון בעת המודרנית.

הקמתו החלה בשנת 1837 והוא הורחב בשנות הארבעים, כדי לכלול חלקות לפרוטסטנטים, קתולים וליהודים.

כמה מילים על סגנון הקברים

למרות גילו הצעיר של בית הקברות (180 שנה), סגנון הקברים בבסיסו הוא ניאו-קלאסי, סגנון שהחל להיות פופולרי באירופה וניתן לראות זאת בתחייתם של המוטיבים העתיקים המשתלבים בעיצוב הקבר. זאת בשעה שלא מעט אדריכלים אירופאים בנו באתונה מונומנטים ייחודיים כמו בניין הפרלמנט, האוניברסיטה, המוזיאון הארכיאולוגי, אחוזת זאפיאס ואפילו מצבות ואחוזות קבר בבית הקברות הראשון.

העם היווני עשה החל מהמאה ה-19 כל מאמץ להזכיר לעולם שמבחינה תרבותית וביולוגית הוא יסוד עולם וערש תרבות המערב ודרך המבנים הללו הוא הוא מחדש את זהותו הלאומית בגאווה.

כמה מילים על מבנה בית הקברות

כבר בתחילת דרכו הפך בית הקברות למקום מנוחתה האחרון של אצולת החברה היוונית והחברה הזרה שגרה באתונה. מיקומו מאחרי מקדש זיאוס האולימפי מוסיף לו נופך ארכאי על גבול המיתי.

הכניסה אליו היא דרך רחוב  Anapafseo שמשמעותו' "מנוחה נצחית". חזית בית הקברות והמבוא מרשימים בצורתם. הסטואה עשויה דווקא מבטון מרובע מצופה בשיש, ניגוד גמור להתרחשות הניאוקלאסית שבתוך החצר. משמאל יצירת אמן עשויה ברזל עם דמות שבין ישוע למאריה ואולי אפילו ג'ורג' הקדוש אוחז ברומח שיתקע בגופו של הדרקון הבלתי נראה…

עם כניסתכם לרחבה הראשית, תראו משמאלכם את הכנסיה הגדולה "תיאודורה הקדושה" צבועה בתכלת פסטלי מרגיע (1899) זוהי אחת משלשת הכנסיות הפזורות במתחם, כנסיית לזרוס הקדוש, והכנסיה הקתולית על שם צ'ארלס הקדוש. אם תתאמצו תמצאו בפינתו הדרומית של בית הקברות את מתחם הקבורה היהודי.

על הקברים

מדובר במוזוליאומים יותר מקברים. אחוזות קבורה של דמויות בולטות בחיים הציבוריים של יוון. מדינאים, אמנים, סופרים, מוזיקאים, חוקרים ומדענים, אנשי תרבות ופוליטיקה וכמה נדבנים ידועי שם.  כ 1000 מבני קבורה, מקדשים, פסלים מצבות ומונומנטים ייחודיים שרק בשנים האחרונות החלו לתעד אותם ולאט לאט הופך בית הקברות אתר מורשת היסטורית  ותרבותית, שעיריית אתונה משקיעה רבות בתחזוקתו.

הנערה הנרדמת
קבר הנערה הנרדמת

קברים חשובים שחובה לבקר

'הנערה הנרדמת' של הפסל הידוע יאנוליס אלפאס Yannoulis Chalepas – זהו קברה של סופיה פנטאקי, (1877) שהפך כבר מזמן ליצירת אמנות ובימים אלה מתכוונים לעשות רפליקה שלו שתועבר לגלריה הלאומית של אתונה.

יאנוליס היה פסל גאון וסכיזופרן ואת היצירה ביצע על פי בקשתה של משפחת פנטאקי באחד מתקופות הרמיסיה שלו.

אחוזת קברו של היינריך שליימן – מדובר בעצם במקדש אבן ענק ומפואר המתנשא מעל בית הקברות כמעט כמו האקרופוליס מעל אתונה  ותוכנן על ידי האדריכל הגאון ארנסט זילר. (כתבה על ביתו וחייו של שליימן ניתן לראות בפוסט שלי).

קברה של מלינה מרקורי – פוליטיקאית, לוחמת חופש, זמרת ששיריה מוכרים בארץ, שרת התרבות לשעבר של יוון

קברו של ג'ורג 'Averoff  –  הקבר מוקף בפסלי אריות ומעליו פסלו של Averroff  ותבליטים מתוך הברית החדשה. . Averoff היה סוחר ופילנטרופ ממוצא ארמני יווני, שעסקיו חבקו עולם (בעיקר מצרים יוון וסודן) בעל צי אניות, עסקי בנקאות ונדל"ן שאפילו רובע שלם נקרא על שמו בסודן. תרם כמעט לכל המונומנטים המרכזיים של אתונה (הקונסרבטוריום, האקדמיה הצבאית, איצטדיון השיש

אחוזת הקבר של משפחת   Pesmazoglou – מוזוליאום מרשים של משפחת סוחרים, פוליטיקאים, עיתונאים ואנשי החברה הגבוהה בטרקליני יוון של המאה ה 19 והמאה ה 20.

קברי מוזיקאים שהטביעו חותמם על העולם המוזיקלי של יוון בעת החדשה

דימיטרי מיטרופאנוס (1948 – 2012) –  מענקי השירה היוונית, שיתף פעולה עם  גדולי היוצרים תיאודוראקיקיס, מאנוס חאג'ידאקיס, סטאברוס זארחוס ועוד. הוא נקבר בבית הקברות הראשון של אתונה , לא רחוק מהזמרת ריטה סקלריו . מיטרופנוס הותיר אחריו שתי בנותיו ואשה. מיטרופנוס הורה למשפחתו לא לעשות לו הלוויה ממלכתית ולמרות שהמדינה רצתה, משפחתו סירבה להצעה וכיסתה את הוצאות הלוויה והקבורה.

דמיס רוסוס (1946 – 2015) – זמר רוק יווני יליד אלכסנדריה שהתיישב באתונה ופרץ לתודעה הבינלאומית כחבר וסולן בהרכב המוזיקלי "בנה של אפרודיטה" עם שירים כמו 'גשם ודמעות', 'סוף העולם, 'שלום אהובתי , שלום', 'לאורך הנצח' ועוד… רוסו זכה לסרט דוקומנטרי על שמו הנקרא 'תופעת רוסוס', ולמוזיאון הנושא את שמו ומורשתו המוזיקאלית בעיר ניו-קרק שבהולנד. רוסוס היה במטוס שנחטף על ידי חיזבאללה לביירות, אירוע שחולל תפנית במחשבתו הפוליטית. נפטר ממחלת הסרטן ומעודף משקל.

זמרת הרבטיקו סוטיריה בלו (1921 – 1994),

סטראטוס דיוניסו מגדולי זמרי הרבטיקו והלייקה (1935-1990)

בסיורים שלי המודרכים בעברית באתונה ניגע בסגנון הקבורה היווני בעת המודרנית.

בטיולי הטברנות אל סופי השבוע המוזיקלים, קולינארים ותרבותיים באתונה נשמע על חיייהם ויצירתם של המוזיקאים הקבורים כאן בגן העדן האתונאי.

איך מגיעים: ברגל 15 דקות מסינטגמה. מאחורי המקדש לזיאוס ולצד האצטדיון לאתלטיקה.

שעות פתיחה: כל היום

המלצה שלי: באיזור הרחבה הגדולה מסתובב איש האחזקה והגינון של בית הקברות והוא ישמח להראות לכם את האתרים המיוחדים

 

 

נעים להכיר

היי!

שמי אמנון ואני טייל, מורה דרך ומחבר ספרי טיולים.
מעל חמש עשרה שנים אני חי בין ישראל ליוון ומתמחה בסצנה התרבותית, המוזיקלית והקולינרית באתונה, העיר שהפכה להיות ביתי השני.
מלבד ההתמחות שלי באתונה ובתרבות היוונית, אני מדריך טיולי נושא ייחודיים בארץ, מגיש פינות רדיו בגלי צה"ל ורדיו צפון וכותב טורים וכתבות במיטב המגזינים בנושא מסעות וטיולים.
אני מזמין אתכם לגלות את הקסם של אתונה דרך העיניים שלי…
כתבות שלי ניתן למצוא בעיתון הארץ, אתר וואלה, ynet ומסע אחר.

"ללכת איתו באש ובמים, אבל עדיף בבשר וביין…"
רפי אהרונוביץ 'גלובס'

אולי יעניין אותך גם

אגם ווליאגמני- Lake vouliagmeni – חווית ספא אחרת

  דרומית לאתונה ולשכונת גליפדה, על חופו של המפרץ הסרוני נמצא אגם ווליגאמני. האגם הוא למעשה לגונה שנוצרה מהתמוטטות תקרת […]

הסוד השמור – שכונת אנפיוטיקה – אי יווני באמצע העיר

למרגלות גבעת האקרופוליס, מסתתרת אחת מהשכונות הכי צבעוניות, ציוריות ויוצאות הדופן מכל שכונות אתונה – שכונת 'אנפיוטיקה' Anapiotika שלמרות מיקומה […]

אתונה – איפה לאכול בשכונת גאזי – המלצה קולינרית מספר 9

תקופה ארוכה גרתי בשכונת גאזי (Gazi), סופג אל תוכי את אופיה הייחודי והמטלטל בין שכונת פליטים מאסיה הקטנה שהגיעו בתחילת […]

שליחת הודעה
מעוניינים להזמין סיור באתונה? שלחו הודעה ואשמח לעזור
דילוג לתוכן