מלונות נשכחים בכיכר אומוניה – הלב השבור של אתונה מתעורר לחיים

את האדריכל ארנסט זילר כבר פגשנו במהלך הסיור באתונה הלא מוכרת, באחוזתו המפוארת של הארכיאולוג היינריך שליימן, (ברחוב 'אקדמיה' הסמוך) אותה הוא עיצב בסגנונו המיוחד.

הפעם אתמקד בחלקה הדרומי של כיכר אומוניה, במפגש שלה עם רחוב אתונה ובשני בתי מלון ייחודיים מהמאה ה- 19 שהם פרי תכנונו של זילר, מלונות ששיני הזמן, התהליכים העירוניים וכובד המשקל הפוליטי והכלכלי, השכיחו והעלימו אותם באבק השנים, עד שבימים אלה יש סיכוי ותבוא להם עדנה. מלון  "Bagkeion" משמאל ומלון "Megas Alexandros" (אלכסנדר הגדול) מימין שהיו אבן דרך בסגנון הבניה של אתונה המודרנית.

את כיכר אומוניה החלו לעצב בשנת 1846 ובשמה המקורי "כיכר הארמון" משום שהתוכנית הייתה להקים את ארמון המלך במקום, תוכנית שנגנזה ובסופה קיבלה הכיכר את שמה – אומוניה. שמשמעותה –  'שבועת השלום', משום שכאן נשבעו מנהיגי הפלגים הפוליטיים ביוון להפסקת מעשי האיבה ביניהם בשנת 1862.

מיקומה המרכזי של הכיכר בלב העיר המתחדשת הפכה את האיזור בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה -20 למרכז החיים והמסחר שלאתונה ולכן הוקמו סביב הכיכר מלונות רבים ובתי עסק (בעיקר חנויות) תפסו את חזית הכיכר וסביבתה.

בתי המלון הוקמו בשנים 1889 – 1894 בניצוחו של ארנסט זילר האדריכל הכישרוני ובעל המעוף שרבות מיצירותיו נמצאות באתונה ומפוזרות בכל אירופה.

סגנון הבניה, חזית המלון ועיצובו הפנימי מושפעים ממספר אלמנטים. מבחוץ, בניה ניאו-קלאסית עם אפריזים בולטים מעל החלונות ופסלי נשים בפינות הבניין כשקישוטי ברונזה מעוטרים בדמויות מיתולוגיות משמשים כמעקה. ובתוך הבניין ניכרת ההשפעה של הסלונים והריהוט האירופאי החדשני של המאה ה-19 שהושפע כמובן מהמהפכים בתחום הייצור, התיעוש וההמצאות המשמעותיות שהפכו את חיינו לנוחים יותר… (טלפון, רדיו, חשמל, צביעה תעשייתית ועוד…)

שני בתי המלון עזובים, אך למלון Bangeion ניתן להיכנס דרך דלת ברזל שבחזית הפונה לכיכר.

עם כניסתכם, תאחז בכם התדהמה לנוכח ההזנחה הנוראית מצד אחד והעושר הרב הניכר מהקירות, הדלתות, המעקים, המראות המעוטרות,ציורי ותבליטי התקרה והקיר, תקרת הפסיפס, ריצפת העץ, ומדרגות השיש כל אלה עדיין ניכרים בשעה ששיני הזמן וההזנחה אוכלים בהם בכל פה…

אין ספק, ארנסט זילר היה גאון וגאוניותו ניכרת מחוץ למבנים ובין כתליהם. – כשבלב מלון 'בנגיון' תכנן זילר אטריום מרכזי עם גג זכוכית שמכניס את האור מבחוץ ללב הבניין….

המלון פעל עד שנת 1969 עם הריהוט המקורי מהמאה ה-19. בימים אלה מתקיימת במקום פעילות תרבותית סביב תערוכה שתעלה בקומות הראשונה והשנייה ויש כבר"דיבורים באוויר" על האפשרות שהמלון יזכה לשיפוצים ועדנה בשנים הקרובות.

איך מגיעים: כיכר אומוניה – משני צידי רחוב 'אתינה'

למעוניינים לגלות את מכמניה הנוספים של כיכר אומוניה, אני ממליץ לקרוא את הפוסט שלי "כיכר אומוניה – הלב השבור של אתונה מתעורר" או להצטרף אל הטיול שלי "אתונה בין ישן לחדש ובין הסדר הציבורי והאנרכיזם המודרני" טיול בין כיכר סינטגמה לכיכר אומוניה המשלב גם את שכונת אקסרחיה.

מדריך טיולים בעברית באתונה – כל יום יוצא טיול מודרך בעברית אל אתרי התרבות המרכזיים של אתונה.

מבט אל המלונות מכיכר אומוניה

נעים להכיר

היי!

שמי אמנון ואני טייל, מורה דרך ומחבר ספרי טיולים.
מעל חמש עשרה שנים אני חי בין ישראל ליוון ומתמחה בסצנה התרבותית, המוזיקלית והקולינרית באתונה, העיר שהפכה להיות ביתי השני.
מלבד ההתמחות שלי באתונה ובתרבות היוונית, אני מדריך טיולי נושא ייחודיים בארץ, מגיש פינות רדיו בגלי צה"ל ורדיו צפון וכותב טורים וכתבות במיטב המגזינים בנושא מסעות וטיולים.
אני מזמין אתכם לגלות את הקסם של אתונה דרך העיניים שלי…
כתבות שלי ניתן למצוא בעיתון הארץ, אתר וואלה, ynet ומסע אחר.

"ללכת איתו באש ובמים, אבל עדיף בבשר וביין…"
רפי אהרונוביץ 'גלובס'

אולי יעניין אותך גם

שלושים אתרי חובה לטיול באתונה – חלק ראשון

לכל עיר יש את האתרים המרכזיים שלה, אלה שאם לא "נגעת" בהם, כאילו לא היית… הבלוג הזה ייקח אתכם לשלושים […]

שלושים אתרי חובה באתונה – חלק שני

לכל עיר יש את האתרים המרכזיים שלה, אלה שאם לא "נגעת" בהם, כאילו לא היית… בסדרה של שלשה בלוגים אני […]

שלושים אתרי חובה לטיול באתונה – חלק שלישי

המירוץ המטורף "לגעת" בכל האתרים של העיר אתונה יהפוך את הטיול שלכם לחוויה מפוקפקת… את אתונה "לוקחים" לאט לאט… ללא […]

שליחת הודעה
מעוניינים להזמין סיור באתונה? שלחו הודעה ואשמח לעזור
דילוג לתוכן