מאכלים מתוקים בחג המולד באתונה – נגיעה מטיול קולינרי

מאכלי חג המולד באתונה הם חלק מרכזי ממסורות החג. ועבור היוונים המשפחה היא הגרעין המרכזי עליו מושתת חוזקו של הבית וחוזקה של החברה. משפחות ביוון קשורות זו לזו במשך דורות, זה הוא ערך תרבותי בל יינתק.

את ארוחת חג המולד עורכים בדרך כלל "אצל ההורים". כולם מתכנסים, מביאים מתנות לגדולים ולקטנים ומברכים   "Kala Christougenna" (חג מולד שמח), עץ אשוח מואר יהיה בפינת הסלון, או בחדר המדרגות ושרשראות תאורה יקשטו את המרפסת.

את המתוקים המסורתיים מביאים האורחים לבית המארח וכמובן שגם בעלת הבית תאפה ותבשל את מיטב מאפיה…

במהלך החג בכל המאפיות שבפינות הרחוב יקשטו ממתקי החג את חלון הראווה וריחות התבלינים המסורתיים כמו ציפורן, קינמון, סירופ דבש, הדרים ואגוזים יהיו בחלל המאפיה ואפילו יגלשו לרחוב.

יש קשר בין המאפים המתוקים לבין ההסטוריה, המנהג והפולקלור היווני אותם נוכל לראות בהמשך…

קוראביידס Kourabiedes 

עוגיות שקדים המקובלות ופופולריות ביוון וקפריסין ומקורן כנראה מאסיה הקטנה, אך נאפות גם בארצות מזרח אירופה כעוגיות חג.

העוגיות שצורתן עיגול או חצי סהר או כדור המכוסה בשכבה עבה של אבקת סוכר ועשויות מחמאה, קמח, סוכר, מלח ויש המוסיפים להם גם וניל או ברנדי מתקתק כמו 'מסטיקה'

הקוראביידס הוא מאפה המקובל בחג המולד, אך גם בחגים אחרים.

התמונה צולמה על ידי     Radio4_gr/twitter

כריסטופסומו – לחם המשיח

מדובר במאפה שמזכיר גם לחם קודש מסורתי, שמרכיביו ותכולתו שונים בכל משפחה – אגוזים, גרידת הדרים, קינמון או פירות יבשים, ציפורן או אניס אך תמיד יהיה מקושט בצלב המזכיר את ישוע.

תמונת לחם המשיח מתוך אתר https://www.xrysessyntages.gr/

Melomakarono – עוגיית דבש

מדובר במאפה שמקורו ביוון העתיקה ובימי הביניים והוגש בעיקר בלוויות. מאז ועד היום עבר המאפה שינויים בחומרים ובאירוע בו עשו בו שימוש והפך להיות המאפה הכי פופולרי בחג המולד.

החומרים ממנה עשוי מאפה ה Melomakrono הם בראש ובראשונה דבש ( MELO  = דבש ) קמח, שמן זית, הדרים, קינמון וקישוטי אגוזים.

וואסילופיתה  Vasilópita

מדובר בעוגה מסורתית שמקובל להחביא בתוכה מטבע ולחלק לכל המשפחה, עניי העיר ואפילו חיות הבית ולמי שמצא את המטבע בפרוסה שלו המזל היה מובטח… מקור המנהג בקדוש וואסיליס שהיה נוהג להחזיר את חובות עניי העיר.

מלבד המאפים היוונים מרבים להעלות על שולחן החג פירות טריים ויבשים, דבש, ענפי זית, אגוזים ועוד סמלי שפע ומזל לבוא השנה החדשה.

במהלך הטיול הקולינרי באתונה בהדרכתי נכנס למאפיות המתמחות במאפי החג ונטעם גם בבתים פרטיים את רובם.

הטיול המודרך בעברית באתונה, יוצא כל יום בשעה 10:00 מכיכר סינטגמה – המדריך אמנון גופר מחבר הבלוג.

טיולי טברנות באתונה בהדרכתי יפגישו את המטיילים עם רוב המאכלים והמאפים המסורתיים ביוון.

נעים להכיר

היי!

שמי אמנון ואני טייל, מורה דרך ומחבר ספרי טיולים.
מעל חמש עשרה שנים אני חי בין ישראל ליוון ומתמחה בסצנה התרבותית, המוזיקלית והקולינרית באתונה, העיר שהפכה להיות ביתי השני.
מלבד ההתמחות שלי באתונה ובתרבות היוונית, אני מדריך טיולי נושא ייחודיים בארץ, מגיש פינות רדיו בגלי צה"ל ורדיו צפון וכותב טורים וכתבות במיטב המגזינים בנושא מסעות וטיולים.
אני מזמין אתכם לגלות את הקסם של אתונה דרך העיניים שלי…
כתבות שלי ניתן למצוא בעיתון הארץ, אתר וואלה, ynet ומסע אחר.

"ללכת איתו באש ובמים, אבל עדיף בבשר וביין…"
רפי אהרונוביץ 'גלובס'

אולי יעניין אותך גם

מוזיאון השואה ויהדות יוון באתונה – חווית חובה מצמררת…

שעות בוקר באתונה. כיכר סינטגמה מתחילה להתעורר והמטרו מתחיל לפלוט אליה את המוני הייונים והתיירים הפוקדים את העיר. שעות בוקר […]

האקרופוליס: איך מגיעים ומה עושים – כל מה שצריך לדעת

האקרופוליס (מיוונית: העיר העליונה) הוא השריד המרכזי של אתונה העתיקה. מדובר בגבעה מבוצרת שגובהה 150 מ' מעל פני הים ובשל […]

שבלול  Χοχλιδάκι– אוזריה / טברנה מהסוג האחר…

ישנן מעט אוזריות ייחודיות באתונה המציעות תפריט יווני קלאסי עם קריצות קולינריות לאסיה הקטנה או לאחד האיים ושוטחות בפני הסועדים […]

שליחת הודעה
מעוניינים להזמין סיור באתונה? שלחו הודעה ואשמח לעזור
דילוג לתוכן