את שכונת 'ניאה סמירני' גיליתי בסתיו שעבר, שעה שעלי התות כבר החלו מצהיבים והרוח העיפה אותם אל שולי המדרכה עמוסת עוברי האורח ויושבי בתי קפה…
יש לשכונה יופי ייחודי בסגנון הבניה, באתרים המרכזיים, בחייה התוססים על בתי הקפה, הטברנות, והברים השוקקים… המיקום שלה על הציר המרכזי שבין לב העיר לקוו החוף והעובדה שלוקח 25 דקות הליכה מכיכר סינטגמה לשכונה או 25 דקות הליכה מלב השכונה לחוף הים הופכים אותה לזמינה למטיילים… שכונה של פארקים, ככרות ואתרים הסטוריים.
ניאה סמירני (איזמיר החדשה), שכונתם של פליטי ה"קטסטרופה הגדולה" (1922) יוונים נוצרים שעזבו את עולמם העשיר והרוחני באיזמיר וקנסטנטינופול והפכו לפליטים ביוון, בשולי הערים סלוניקי ואתונה… השכונה הפכה לביתם החדש של חסרי הבית שהביאו לכאן את תרבותם האוריינטלית, את המוזיקה, את השירה ואת המטבח האנטולי….
ניאה סמירני היא שכונה עממית בלבוש נסיכה… אנשים מכירים את שמך בחנויות ובבתי הקפה, האוטובוס יאסוף אותך גם אם לא תעמוד בתחנה והילדים ילכו לשחק במגרשי המשחקים גם ללא הוריהם…
כיום, כמעט 90 שנה להיווסדה של ניאה סמירני, עדיין השכונה משמרת באופיה וסמליה האורבניים את תרבות מתיישביה הראשונים אנשי 'אסיה הקטנה' בשמות הרחובות, הבניינים, האנדרטאות והפסלים…
ארבעה מונומנטים מקשטים את השכונה ונושקים זה לזה כמרחב גיאוגרפי אחוד – פארק 'אלסוס', הכיכר הכי גדולה בבלקן, הכנסיה Agia Fotini והמרכז התרבותי 'אסטיה'.
הכיכר – אוסף מרחיב לב של מזרקות, שטחי ציבור ובתי קפה…
כיכר ניאה סמירני הנחשבת לכיכר הגדולה בבלקן, היא חלק מרצף ככרות ומדרחוב ארוך המוקפים בבתי קפה, גינות, אנדרטאות, פסלים, מזרקות ובריכות מים והיא סוג של מחווה אדריכלית ואסתטית לתושבים, לגיבורים, לקורבנות ולהסטוריה.
מדובר בכיכר ומדרחוב רחב ידיים תוסס ומלא בתנועה ואנשים משעות הצהרים ועד שעות הלילה המאוחרות ובעיקר בסופי שבוע. בתי קפה, ברים, מסעדות וחנויות, כולל בית כלבו גדול, יחד עם העובדה שהחשמלית עוצרת בכיכר הופכת אותה לאטרקטיבית גם לתושבי השכונות השכנות – נאו-קוסמוס, פאליירו ועוד…
הכיכר והמדרחוב נותנים מקום של כבוד לאסון הגדול (הקטסטרופה) בדמותו של הבישוף Chrysostomou שנרצח בלינצ' על ידי אספסוף טורקי באיזמיר ועוד פסלים רבים לזכר הגירוש וחיי הפליטות שנכפו עליהם.
פארק Alsos Neas Smyrni
אלסוס Alsos פירושו יער, או חורשה ובמקרה שלנו מדובר בכחמישים דונם של חורש העשוי מעצי יער, עצי נוי ושיחים נמוכים שנשתלו בצפיפות רבה, מגרש משחקים, סככות צל ומסלולי ריצה הנוחים נותנים מענה לתרבות הפנאי בשטח הפתוח. כמובן שאם תרצו לנוח קצת תמצאו בלב הפארק בית קפה חביב – alsos café ואפילו שירותים נקיים.
מרכז התרבות 'אסטיה' ניאה סמירני
כיאה לשכונה שתושביה הראשונים הגיעו ליוון עם מזוודת הזכרונות והתרבות מאסיה הקטנה, החליטו ראשוני המהגרים להקים מרכז תרבות שישמר את עולמם ה'ישן' ויהיה בית לתרבות היוונית על כל גווניה ובעיקר שימור העושר הלאומי, הרוחני, ההסטורי, הפולקלוריסטי וגם הלשוני של אסיה הקטנה.
מה שהחל כ'מתנ"ס שכונתי', מקבל תנופה כשאיל ההון אריסטוטלס אונאסיס שגם הוא יליד איזמיר תורם את בניית 'אסטיה' המרכז התרבותי של איזמיר החדשה כאן באתונה.
במקום מתקיימים סמינרים, קונצרטים, תערוכות, אוספי ספרים נדירים ועוד…
הבניין הבנוי בסגנון ניאו-קלאסי נבנה על ידי האדריכלים ואסיליס רפטופולוס ויואנס מסקוריס והצייר טאקיס פרלבנץ שציור האפריז בכניסה הוא פרי מכחולו. כל העבודות נתרמו ללא תמורה על ידי המבצעים.
לסיכום – הארמון המפואר של ESTIA בניאה סמירני הוא תכשיט לצווארה של העיר אתונה המסמל את עברה ההסטורי המפואר של עיר הבירה היוונית.
כנסית 'אגיה פוטיני'
כנסיית אגיה פוטיני הכנסיה המרכזית בשכונה עוצבה בדגם של הכנסיות מימי הביניים, כמבנה בצורת צלב, עם אפסיס בחזית המזרחית ושתי קפלות היוצאות מהאטריום לכל צד. היא מאד דומה לכנסיית הבשורה שברחוב מטרופוליאוס בשכונת פלאקה. קיר האיקונוסטאסיס הוא אחד מהיפים שראיתי, שילוב של גילוף עץ וסיתות בשיש עם ציורי קדושים ייחודיים כולל התקרה וקירות הכנסיה המכוסים בתמשיחי קיר מעוררי התפעלות שלא ישאירו אתכם אדישים.
ליד הכנסיה נבנה מגדל פעמונים שהוא העתק מדוייק של מגדל הפעמונים בכנסיה היוונית באיזמיר שנבנה בשנת 1856 ונהרס בתחילת המאה עשרים.
לבלוג הזה שהוא חלק ראשון מצטרף בקרוב החלק השני שהוא – ניאה סמירני – על האוצרות הקולינריים וההליכה הרגלית מהשכונה לים.
בטיולי הטברנות באתונה היוצאים מדי חורף נצא לילה אחד טברנה ייחודית בשכונת ניאה סמירני.
לקבלת ייעוץ מקצועי, תכנון ובניית מסלול אישי באתונה – כנסו כאן
לדף הפייסבוק שלי על אתונה – יש ללחוץ כאן