כמה מילים על גבינת הפטה
הכנת גבינות היא נוהג עתיק בארצות אגן הים התיכון, וייצור גבינה מחלב עזים או כבשים מוכר כבר במאה השמינית לפני הספירה ביוון. גם המיתוסים סביב ייצור הגבינות מוזכרים כבר באודיסאה של הומרוס שבה רועה הצאן הענק פוליפמוס חי במערה מלאה גבינות וחלב, או המיתוס על בנו של אפולו, מלמד את אומנות ייצור הגבינה את האנושות.
את הפטה מזכירים כבר בתקופה הביזנטית והיא עשויה מתערובת של חלב כבשים ועיזים אך עם טכניקות ייצור שונות. אפשר להכין פטה רק עם חלב כבשים או רק עם חלב עיזים – אבל….
צריך רק לזכור כלל חשוב – ביוון גבינת פטה צריכה להכיל מינימום 75% חלב עיזים ועשרים אחוז חלב אחר. כל גבינה עם אחוזי חלוקה אחרים היא גבינה לבנה ולא מוגדרת כפטה.
על תהליך הייצור
פטה היא גבינה לבנה מתפוררת ורכה שנוצרת על ידי הנחת תערובת החלב בחביות עץ. יש לפרוס אותה בכדי להתאים לחביות.
השם פטה ביוונית הוא פרוסה ומקורו כנראה בגלל חיתוך הגבינה. לאחר היישון בחביות מניחים את הגבינה בתמיסת מים מלוחים החיונית ליצירת הטעם של הגבינה ולכן הפטה צפה בנוזל כפי שאנחנו רואים בחנויות.
ביוון משמשת הפטה באופן בולט בסלט היווני (חוריאטיקי) ובמאפי הגבינה והתרד וברחבי העולם הפכה להיות מרכיב במנות רבות.
למרות הכל גם לחלומי יש מקום במטבח היווני – אז קבלו כמה מילים על חלומי
החלומי מיוצר על ידי חימום גבינה מתערובת חלב הכבשים והעזים, והנחתם בתמלחמבלי ליישן בחביות באופן מסורתי משתמשים בצמח המנטה כתוספת בייצור הגבינה.
במערב, עדיפה גרסה רכה ומתונה יותר של חלומי שלא התיישן במי מלח, מה שהופך אותו יותר מהיר להכנה. . בקפריסין רבים מעדיפים את הגרסה המיושנת, שהיא קשוחה יותר ובעלת טעם חזק יותר. לחלומי נקודת התכה גבוהה מאוד, בשל שיטת הייצור שלה והמשמעות היא שניתן לצלות או לטגן חלומי בקלות.
בקפריסין אוכלים את החלומי לאורך כל היום ובעיקר בארוחות בוקר, בקיץ, גם היוונים וגם הקפריסאים אוכלים את הגבינות הלאומיות שלהם עם אבטיח, חטיף מרענן שהוא גם מלוח וגם מתוק.
בקרב בין חלומי לפטה אי אפשר לקבוע מי מנצח – שתיהן טעימות ומלאות משמעות תרבותית הרבה יותר מסתם גבינה…
טיול טברנות – מעוניינים לצאת למסע תרבותי, מוזיקלי וקולינרי באתונה – לחצו כאן
מעוניינים ביעוץ לבניית טיול – לחצו כאן
מתלבטים בבחירת מלון באתונה – כל הטיפים והעקרונות – כנסו כאן