מסע הפסאז'ים של רחוב Panepistimiou – חלק ראשון

פסאז', בעברית מפלש וביוונית סטואה (Stoa), הוא מעבר מקורה בין שתי שורות של חנויות או בין שני רחובות.
הפסאז'ים המקורים, הם גלריות ומעברים המקורים בחלונות זכוכית, דרכם חודר אור היוצר תאורה טבעית ומיוחדת האופיינית להם.
רוב רובם של הפסאז'ים בעולם בכלל ובאתונה בפרט, נבנו במחצית הראשונה של המאה ה 19 בשלהי המהפכה התעשייתית שאפשרה מבנים בעלי מיפתח רחב ומפולש.
באתונה, רוב רובם של הפסאז'ים נבנו בשליש הראשון של המאה ה 19 במטרה להגן על קהל הלקוחות האמיד והמבוסס מפני פגעי מזג האוויר.
הייתי מגדיר את הפסאז' בתור עולם בזעיר אנפין המאפשר לך קיום בתוך סוג של בועה, שהיום אנחנו מכירים אותה במודל המודרני – מרכזי הקניות הגדולים (קניונים)
שלשה שמות יש לרחוב Panepistimiou היוצא מפינת מלון גרנד בריטן שבכיכר סינטגמה, ומסתיים בכיכר אומוניה, שלשה שמות ולפחות עשר פסאז'ים ייחודיים שנבנו במאה ה 19, השונים זה מזה באופיים ובאופן בו הם מכילים את המבקרים בתוכם.
נצא למסע בין הפסאז'ים של רחוב Panepistimiou הקרוי גם רחוב Eleytherioy Venizeloy וגם רחוב Omonoia נציץ אל עולמם של היוונים בני מעמד הביניים והגבוה, כפי שישתקף בעבר ומשתקף גם היום בחלק מהפסאז'ים בהם נטייל.
הפילוסוף וחוקר התרבות הגרמני, ולטר בנימין, הגדיר את הפסאז'ים והקניונים כ "מופע קסמים דיאלקטי" או "צורות חלומיות של התרחשות", ובקיצור – חלומותיו של העידן הקפיטליסטי העולה.
את הטיול נתחיל במלון גרנד בריטן, בפינה בו הוא נפגש עם רחוב Panepistimiou הקרוי גם רחוב Omonia. המלון שהיה אחוזה משפחתית והופך להיות מטה הגסטאפו במלחמת העולם השנייה, נחשב למלון האריסטוקראטי מכל מלונות אתונה ומארח בחדריו את שועי העולם המבקרים בעיר.
כל הפסאז'ים יהיו בצד השמאלי של רחוב אומוניה. אבל הרחוב הראשון שנפגוש, רחוב Voukourestiou או בעצם מדרחוב שבו נמצאות החנויות של רשתות היוקרה וגם תיאטרון 'פאלאס' שהוקם בין שתי מלחמות העולם ונבנה בהשפעה אדריכלית עיצובית של תיאטרון פיגאל בפאריז.
בצדו השני של המדרחוב, ליד תיאטרון 'פאלאס' נמצא אחד הפסאז'ים עם בתי הקפה היוקרתיים באיזור ורבים מתושביה של שכונת קולונאקי פוקדים את המקום. זהו פסאז' ארוך המתחיל ליד מלון 'פאלאס' ונגמר ברחוב Amerikis, אורכו 150 מטר.
נמשיך ברחוב 'אומוניה', משמאלינו בית הכל-בו ההדור Atica שגם הוא בהתאם לאופיה של שכונת קולונאקי האריסטוקרטית, איננו מהזולים בעיר.
ממול לכלבו אטיקה נמצאת אחוזתו של היינריך שליימן. על הגדר תבחינו בצלבי קרס והיום משמש כמוזיאון המטבעות של אתונה. הכניסה לחצר ולגן המעוטר בפסלים חופשית – ראו בלוג שלי על המקום.

Stoa Korai – פסאג' Kourai

נחצה את רחוב Amerikis ולאחריו את רחוב Omiro , נחלוף על פני המבנה הניאו קלאסי של הBank of Greec ונכנס לפסאז' Kourai שתחילתו במסעדה המגישה אוכל אורגני וצמחוני. הפסאז' מתעקל ויוצא ברחוב Kourai שהוא מדרחוב רחב ומטופח המשקיף אל האוניברסיטה והספריה הלאומית. בלב הפסאג' מימין מוזיאון עם תערוכות מתחלפות, תיאטרון מהדור הישן (StoArt), והרבה בתי קפה, כולל "קפה סטארבק" בקצהו הרחוק. אם תציצו בקצה הפסאז' לדלת השמאלית שלפני קפה 'סטרבאק', תוכלו לראות את אחת המעליות הראשונות באתונה שהכניסה אליה שמורה כתצוגה, אבל היא הובילה בעבר אל מעמקי האדמה למרתפי חברת הביטוח Ethniki , בהן מסתתר הסוד האפל של אתונה במלחמת העולם השניה.
ניתן לרדת לבטן האדמה, לצורך כך, אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט שלי "קפה בפסאז' והגהינום במרתף" צאו מהפסאז' ימינה כעשרים מטר (רחוב Kourai 4) וגרם מדרגות יוריד אתכם אל המרתף – הכניסה ללא תשלום (סגור בראשון ושני) סיור במרתפי בית הכלא של הגסטפו הגרמני 1941 – 1944 לא ישאיר אתכם אדישים.
נחזור לרחוב הראשי. (ליד תחנת הרכבת Panepistimiou ) אתם מוזמנים לחצות אותו ולבקר בטרילוגיה הניאו-קלאסית, שלשה מבנים ייחודיים – הספריה, בית הספר למדעים ומשרדי האוניברסיטה. (ראו כתבה שלי בנושא)
בטיול המודרך שלי לסופי שבוע אל התרבות, המוזיקה והקולינריה נכנס לחלק מהאתרים שבכתבה.
בטיול המודרך בעברית באתונה היוצא כל יום מכיכר סינטגמה, אני נותן טיפים למטיילים המאפשר להם הגעה למקומות נסתרים ברחבי העיר.
שתי כתבות ההמשך ל"מסע הפסאז'ים הגדול" – בקרוב.

נעים להכיר

היי!

שמי אמנון ואני טייל, מורה דרך ומחבר ספרי טיולים.
מעל חמש עשרה שנים אני חי בין ישראל ליוון ומתמחה בסצנה התרבותית, המוזיקלית והקולינרית באתונה, העיר שהפכה להיות ביתי השני.
מלבד ההתמחות שלי באתונה ובתרבות היוונית, אני מדריך טיולי נושא ייחודיים בארץ, מגיש פינות רדיו בגלי צה"ל ורדיו צפון וכותב טורים וכתבות במיטב המגזינים בנושא מסעות וטיולים.
אני מזמין אתכם לגלות את הקסם של אתונה דרך העיניים שלי…
כתבות שלי ניתן למצוא בעיתון הארץ, אתר וואלה, ynet ומסע אחר.

"ללכת איתו באש ובמים, אבל עדיף בבשר וביין…"
רפי אהרונוביץ 'גלובס'

אולי יעניין אותך גם

יוון ואתונה – קורונה ותוכנית היציאה מהמשבר…

אם הייתי צריך לנבא מי המדינה הבאה בתור ליפול תחת משבר הקורונה הייתי אומר ללא היסוס – יוון. אבל המציאות […]

אתונה – נסיעות משדה התעופה ולשדה התעופה – המלצות המומחה

כבר שנים רבות אני מדריך באתונה ומנהל קהילות פייסבוק ואתרי מידע מרכזיים בנושא אתונה, כמו טיולי תרבות וקולינריה באתונה, אתונה […]

בחירת מלון באתונה – לא רק עניין של לוקיישן

בחירת בית המלון, נחשבת היום כמפתח לאיכותו של הטיול. לא בהכרח רמת המלון, כמו מיקומו ביחס לאתרי התרבות המרכזיים, אמצעי […]

שליחת הודעה
מעוניינים להזמין סיור באתונה? שלחו הודעה ואשמח לעזור
דילוג לתוכן