הכנת גבינות היא נוהג עתיק בארצות אגן הים התיכון, וייצור גבינה מחלב עזים או כבשים מוכר כבר במאה השמינית לפני הספירה ביוון. גם המיתוסים סביב ייצור הגבינות מוזכרים כבר באודיסאה של הומרוס שבה רועה הצאן הענק פוליפמוס חי במערה מלאה גבינות וחלב, או המיתוס על בנו של אפולו, מלמד את אומנות ייצור הגבינה את האנושות.
את הפטה מזכירים כבר בתקופה הביזנטית והיא עשויה מתערובת של חלב כבשים ועיזים אך עם טכניקות ייצור שונות.
אפשר להכין פטה רק עם חלב כבשים או רק עם חלב עיזים – אבל, צריך רק לזכור כלל חשוב – ביוון גבינת פטה צריכה להכיל מינימום 75% חלב עיזים ועשרים אחוז חלב אחר. כל גבינה עם אחוזי חלוקה אחרים היא גבינה לבנה ולא מוגדרת כפטה.
תהליך הייצור….
פטה היא גבינה לבנה מתפוררת ורכה שנוצרת על ידי הנחת תערובת החלב בחביות עץ. יש לפרוס אותה בכדי להתאים לחביות.
השם פטה ביוונית הוא פרוסה ומקורו כנראה בגלל חיתוך הגבינה. לאחר היישון בחביות מניחים את הגבינה בתמיסת מים מלוחים החיונית ליצירת הטעם של הגבינה ולכן הפטה צפה בנוזל כפי שאנחנו רואים בחנויות.
ביוון משמשת הפטה באופן בולט בסלט היווני (חוריאטיקי) ובמאפי הגבינה והתרד וברחבי העולם הפכה להיות מרכיב במנות רבות.
באתונה ניתן לקנות גבינות פטה איכותיות במעדניות השונות באיזור השוק הגדול, או בסופרמרקטים שבהם המבחר גדול.
אני רוצה לגלות לכם כאן מקום מעניין שייתן לכם מימד מקצועי של ייצור גבינת הפטה.
קוסטלרוס KOSTALEROS בשכונת קולונאקי חמש דקות מסינטגמה
שלשה דורות של ייצרני גבינות ומוצרי חלב משובחים. החלו בשנת 1937 עם מחלבה קטנה והיום מפוזרים ברחבי יוון במעדניות איכות מקורפו בצפון ועד אתונה בדרום. (וגם חנות בארה"ב)
המעדניה בקולונאקי תשתף אתכם בחוויה קולינרית אנינה עם הגבינה המשפחתית המעולה וכמובן שאר מעדני בשר ומאפים יווניים מהשורה הראשונה.
מומלץ לאניני טעם בלבד.
המלצות לטברנות ייחודיות ומקומות קטנים עם מטעמים מיוחדים – הצטרפו אלי לטיול המודרך בעברית באתונה היוצא מדי יום מכיכר סינטגמה.
המעוניינים להכיר את עולם טיולי הטברנות, המוזיקה והקולינריה של אתונה מוזמנים לצאת איתי לסוף שבוע באתונה שכולו תרבות, מוזיקה וקולינריה.
אמנון גופר – מדריך טיולים מוסמך ומומחה לאתונה מוציא טיולים ייחודיים ואיכותיים אל המקומות המרתקים שמחוץ למסלול התיירים השחוק.
לקבוצת הפייסבוק עם מידע יומי קבוע – כנסו כאן